Αξιολόγηση Χρήστη:  / 30
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

 

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ VALETUDO RACKET 2013

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΓΩΝΩΝ

 

Διοργάνωση - Οργανωτική επιτροπή

 

            Το  Valetudo Racket  είναι ένα καινούργιο άθλημα, το οποίο παίζεται σε όλες τις επιφάνειες, αλλά κυρίως στην άμμο. Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 5,50 μέτρα πλάτος επί 11,50 μήκος και χαράσσεται με ιμάντες έξι εκατοστών τοποθετημένους στην άμμο. Ως κύριο στοιχείο μέτρησης είναι η ταχύτητα της μπάλας, η οποία μετριέται με μηχάνημα (radar), σε μεταβαλλόμενα λογισμικά, τα οποία επεξεργάζονται και αποτυπώνουν τα εξής στοιχεία:   

1) Την ταχύτητα της μπάλας.                                                                                                                   

2) Το σύνολο των ανταλλαγών της μπάλας μεταξύ των παιχτών.        

3) Μέσο όρο ταχύτητας.  

4) Πτώσεις της μπάλας (κάθε πτώση σηματοδοτεί και το τέλος του σετ).

5) Τη παροχή κινήτρων (bonus), πάνω από ένα όριο ταχύτητας, στην διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά και στο σερβίς (βλέπε παράρτημα). 

            Το πρωτάθλημα Valetudo Racket διεξάγεται υπό την αιγίδα και την ποικιλότροπη υποστήριξη των μελών του. Ενδεκαμελής επιτροπή, έχει την ευθύνη διεξαγωγής του. Η εκλογή των μελών γίνεται με μυστική ψηφοφορία, λίγο πριν από την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. 

             Τα μέλη της Ο.Ε. συνεδριάζουν τουλάχιστον μία φορά το μήνα, έχουν δικαίωμα ψήφου και σε ισοψηφία, η ψήφος του προέδρου λογίζεται διπλή. Όποτε κριθεί σκόπιμο, τα μέλη συγκαλούν την ολομέλεια και μετέχουν στη διαδικασία.  

            Η θητεία της Ο.Ε. λήγει αμέσως μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, παραμένει όμως ως υπηρεσιακή, μέχρι την εκλογή νέας. Ευθύνη της η διαχείριση όλων των ενεργειών για τη διεξαγωγή του επόμενου πρωταθλήματος.

 

                                                                             Κατηγορίες διαγωνιζομένων                                                                                                                                                                                                                                                          

            Οι συνδυασμοί των αγωνιζομένων είναι:                                                                                 

1) Δυάδες, τετράδες ανδρών.                                                                                                                         

2) Δυάδες, τετράδες γυναικών.                                                                                                                  

3) Δυάδες, τετράδες μεικτών.                                                                                                                           

            Οι κατηγορίες προς το παρόν είναι οι εξής:                                                                          

1) Κατηγορία παίδων - κορασίδων από 12 έως 16 ετών.                                              

2) Κατηγορία ανδρών - γυναικών από 16 έως 40 ετών.                                                                      

3) Κατηγορία βετεράνων από 40 και άνω.

4) Κατηγορία fast style (συνεχής εναλλαγές μπάλας, σε μέτρια και κοντινή απόσταση, χωρίς την προσθήκη bonus).

            Εάν κάποιος βετεράνος επιθυμεί να αγωνιστεί στην 2η και 4η κατηγορία (δυάδες, τετράδες ανδρών - γυναικών, fast style) επιτρέπεται. Αντίθετα, απαγορεύται οι αθλητές/τριες της 1ης και 2ης κατηγορίας να συμμετέχουν στην κατηγορία βετεράνων. Κατηγορίες που δεν συμπληρώνουν τρεις ομάδες δεν διαγωνίζονται.   

            Επειδή στη φιλοσοφία του V.R. όλα περιστρέφονται γύρω από το γνωμικό "όλα επιτρέπονται", παρόλα αυτά οι λίγοι κανόνες και οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι, για την εύρυθμη λειτουργία και γενικά την όλη εικόνα του παιχνιδιού. Η προσοχή μας είναι οι κανόνες αυτοί να μην επηρεάζουν αρνητικά την αποδοτικότητα των παικτών.                                                                                                   

 

Οροι συμμετοχής ομάδων

  

            Προϋποθέσεις συμμετοχής είναι η υποβολή σχετικής δήλωσης, η ανεπιφύλακτη αποδοχή των όρων της προκήρυξης, ο ορισμός αρχηγού της ομάδας, η κατάθεση αναλυτικής κατάστασης παικτών (τέσσερις και ένας αναπληρωματικός, με τους τρεις να είναι βασικοί). 

            Οι αθλητές/τριες υποχρεούνται να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, ιδία ευθύνη. Παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν την ιατρική τους εξέταση (καρδιογράφημα), από δημόσιο ή ιδιωτικό θεραπευτήριο, στην επιτροπή έκδοσης δελτίων. 

            Οι ομάδες υποχρεούνται να προσκομίσουν στην Ο.Ε. όποιο πρόσθετο στοιχείο τους ζητηθεί, η οποία, αφού μελετήσει το φάκελο υποψηφιότητας, θα αποφασίσει για τη συμμετοχή ή μη ομάδων ή αθλητών/τριων. 

            Η ημερομηνία υποβολής φακέλων και λοιπών δικαιολογητικών ορίζεται από την Ο.Ε., η οποία, πέραν της ορισθείσας ημερομηνίας, δεν παραλαμβάνει τίποτα σχετικό.

            Ο αρχηγός της ομάδας είναι και ο υπεύθυνος για την στάση και την συμπεριφορά των παικτών εντός του γηπέδου. Ο προπονητής είναι ο καθοδηγητής της ομάδος και συνδετικός κρίκος με τη γραμματεία. Επεμβαίνει ακαριαία στην λήξη του σετ εφόσον και προκύπτει κάποιο θέμα. Γνωστοποιεί στην αρχή τα ονόματα των παικτών στη γραμματεία, ζητά τα time out, δυο τον αριθμό, εφόσον ο χρόνος του παιχνιδιού είναι μεγαλύτερος των 20 λεπτών. Αποφασίζει για την είσοδο του αναπληρωματικού και παραλαμβάνει τα αποτελέσματα από την γραμματεία στο τέλος του παιχνιδιού.

            Όλοι οι αγωνιζόμενοι, στο μέλλον, μέσω φωτεινού πίνακα θα έχουν την δυνατότητα, κατά την διάρκεια του αγώνα, να έχουν ενημέρωση για όλα τα στοιχεία που τους αφορούν όπως: εναπομείναντας χρόνος, σκορ, μέσο όρο δυναμικότητας, πτώσεις, κ.λ.π.

 

                                                                                                                   Οροι συμμετοχής αθλητών/τριων

 

             Δικαίωμα συμμετοχής στο πανελήνιο πρωτάθλημα έχουν μόνο τα μέλη του Valetudo Racket. Σχετική δήλωση γίνεται στο site του αθλήματος στο διαδικτυακό χώρο: www.valetudoracket.gr.

            Οι αθλητές/τριες επιλέγουν ελεύθερα την ομάδα στην οποία επιθυμούν να αγωνιστούν.

 

Γραμματεία

 

            Την  γραμματεία αποτελούν: Ο υπεύθυνος (χειριστής) του ραντάρ. Ο επιδιαιτητής, ο οποίος είναι και υπεύθυνος της όλης διαδικασίας υπογράφοντας και συντάσσοντας το Φύλλο Αγώνος. Ο Αλυτάρχης που ενημερώνει τον επιδιαιτητή  και πιστοποιεί  για τα αγωνιστικά τεκταινόμενα εφόσον και χρειαστεί. Θέματα που άπτονται του βάρους και των διαστάσεων της ξυλορακέτας, καθώς και για την χρήση άλλων υλικών, είτε επιβοηθούμενων, είτε εξ ολοκλήρου, θα απαντηθούν και θα αποφασιστούν από όλα τα μέλη μας. Ως προς το θέμα των εγγραφών, μέλη μας θα έχουμε την τιμή να κάνουμε, όλους όσους συμφωνούν με τους όρους και κυρίως με τις κόκκινες γραμμές που χαρακτηρίζουν την αθλητική ρακέτα με την επωνυμία "Valetudo Racket".

            Για να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά τις κόκκινες γραμμές, αυτές είναι:

1) Δύναμη. Ανταλλαγή μπαλιών με όσο ποιο υψηλό μέσο όρο ταχύτητας.

2) Τεχνική. Πόσες τον αριθμό ανταλλαγές μπορείς να διαχειριστείς σε αυτό το υψηλό μέσο όρο και αυτό φυσικά έχει απόλυτη σχέση με τις πτώσεις (set).

3) Φυσική κατάσταση. Κατά πόσο θα διατηρήσει κάποιος την εκρηκτικότητα και την αποφασιστικότητα σε όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.    

 

Χαρακτηριστικά γηπέδου

                                                                                                         

            Οι διαστάσεις του γηπέδου, όπως αναφέραμε, είναι 5,50 μ. πλάτος επί 11,50 μ. μήκος,  σηματοδοτημένο  από ιμάντες έξι εκατοστών τοποθετημένους στην άμμο. Υπάρχουν περιπτώσεις που διαφοροποιείται συνήθως το μήκος του γηπέδου και αυτό, λόγω του περιορισμένου χώρου της παραλίας, φθάνοντας και λιγότερο των 10 μέτρων. Αυτό δεν αναιρεί τις δυνατές προσπάθειες και δεν θα πρέπει να αποτελεί στοιχείο προβληματισμού, εφόσον για όλους τους συμμετέχοντες αποτελεί τον ίδιο βαθμό δυσκολίας.     

 

Όροι παιχνιδιού και υποχρεώσεις των παικτών

 

            Μέσα στον χώρο του γηπέδου ο κάθε παίκτης δρα είτε επιθετικά είτε αμυντικά από οποιοδήποτε σημείο ανάλογα με την εξέλιξη της κάθε φάσης. Εάν  χρειαστεί  μπορεί και εκτός της οριοθέτησης του γηπέδου να δράσει (επιθετικά, αμυντικά) για τις ανάγκες του παιχνιδιού, επιστρέφοντας στη συνέχεια σε αυτό. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραμείνει εκτός γηπέδου μετά την ενέργειά του, καθώς θα τιμωρείται με πτώση τυχόν δεύτερη μπαλιά που θα επιχειρήσει εκτός ορίων.

            Η πτώση επιβαρύνεται με την τιμή της αντικειμενικής της αξίας της μπάλας, η οποία αφαιρείται από το σύνολο της βαθμολογίας. Επί παραδείγματι, εάν χαθεί μία μπάλα 100 χιλιομέτρων, όχι μόνο δεν γράφεται στη συνολική βαθμολογία της ομάδας, αλλά της αφαιρεί και 100 βαθμούς. Τα μπόνους, τα οποία έχουν μειωθεί όπως είναι γνωστό, στην πτώση δεν υφίστανται.

            Τα μπαλάκια που χρησιμοποιούνται είναι τα ίδια με του τένις, τα οποία σε κάθε παιχνίδι θα πρέπει να είναι κατά προτίμηση καινούργια. Αυτό όπως και για άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τις μπάλες θα αποφασιστούν από τα μέλη μας.

            Οι παίκτες με πλάτη στο ραντάρ ονομάζονται OUT και αυτοί με πρόσωπο στο ραντάρ ονομάζονται IN. Η πρώτη δυνατή μπάλα του κάθε σετ, είτε προέρχεται από έναν παίκτη, είτε με συνεργασία δυο παικτών, ονομάζεται σερβίς. Και στις δυο περιπτώσεις οι παίκτες το εκτελούν εντός του γηπέδου (και τα δυο πόδια εντός των ορίων). Αν πρόκειται  για τετράδα, κάθε πλευρά  αποφασίζει  για την εκτέλεση του σερβίς κατά βούληση της. Δεν επιτρέπεται αν η μπάλα μετά από πτώση βρίσκεται στον χώρο των IN  παικτών να δοθεί προς εκτέλεση στους OUT παίκτες ή και το αντίθετο.

            Πρέπει να διευκρινιστεί ότι μια επιθετική ενέργεια ενός παίκτη για να καταγραφεί, θα πρέπει ο συμπαίκτης του που βγάζει άμυνα να επιστρέψει την μπάλα πάνω από το μεταβλητό όριο που θα έχει οριστεί και που σήμερα είναι τα 50 χιλιόμετρα .Εάν δεν τα καταφέρει ,θα πρέπει ο επόμενος παίκτης να το επιδιώξει πριν δημιουργηθεί πτώση που σημαίνει ποινή και απώλεια βαθμών στην αντικειμενική τιμή της επιθετικής ενέργειας .Μέσω αυτής της διαδικασίας αιμοδοτούμε το θέαμα. 

            Εξ αρχής το V.R. καθιέρωσε ήχους που χαρακτηρίζουν δυναμικές περιοχές και αυτό για να βοηθά τους αγωνιζόμενους στην διαχείριση του παιχνιδιού .Στο νέο λογισμικό ο πρώτος ήχος θα ενεργοποιείτε στα 80 χιλιόμετρα (με την είσοδο των μπόνους) και ο δεύτερος στα 93 χιλιόμετρα (με την είσοδο των μπόνους του σερβίς).    

 

  Επαναφορά της μπάλας ύστερα από πτώση

 

            Είναι επιβεβλημένο η επαναφορά της μπάλας να γίνεται από ομάδα παιδιών τα γνωστά ball boys και αυτό για να μην διακόπτεται η ροη του παιχνιδιού, ενισχύοντας το αγωνιστικό μέρος και ξεκουράζοντας παράλληλα τους αθλητές από τις επίπονες προσπάθειές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρονική έκταση του παιχνιδιού, στην απόλυτη μορφή του, θα είναι τουλάχιστον τριάντα λεπτά, εξαιρουμένων των καθυστερήσεων. Είναι λογικό και επιβεβλημένο σε κάθε αρχή του σετ ο χρόνος να ξεκινά αυστηρά όταν ο αθλητής έχει στην κατοχή του την μπάλα. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν ball boys ισχύουν τα τρια δεπτερόλεπτα της παύσης για να ξεκινήσει το καινούργιο σετ.

            

Πρόγραμμα πανελληνίου πρωταθλήματος

 

             Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ύφεση που διέπει την χώρα μας, η τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος θα διεξαχθεί σε πέντε αγωνιστικές στο νομό Αττικής. Το κύπελλο, επειδή θα έχει επετειακό χαρακτήρα, θα γίνει σε τοποθεσία κοινής αποδοχής. 

            Στο νευραλγικό θέμα των συμμετοχών οι δυάδες ανδρών δεν θα ξεπερνούν τις 20, οι δυάδες γυναικών τις 5, οι δυάδες μικτών τις 5, οι τετράδες ανδρών τις 20, οι τετράδες γυναικών τις 5 και οι τετράδες μικτών τις 5 συμμετοχές. 

            Οι αγώνες θα διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή. Στην περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρον στις κατηγορίες παίδων και βετεράνων, αυτές θα γίνονται την Παρασκευή. 

            Η χρονική διάρκεια των αγώνων θα είναι δέκα λεπτά (10') για όλες τις κατηγορίες, εκτός από τις τετράδες ανδρών, όπου θα είναι δεκαπέντε (15'). Ωστόσο, επειδή στο μυαλό μας είναι πάντα η δημιουργία ανταγωνιστικού αθλήματος, ο χρόνος μπορεί να μεγαλώσει και να φθάσει εώς τα τριάντα λεπτά (30'). Αυτό θα κριθεί από τις συμμετοχές. 

            Η συγκρότηση των ομάδων, οι οποίες θα καλύψουν τον προβλεπόμενο αριθμό συμμετοχής (όπως αυτός αναγράφεται παραπάνω) θα γίνει σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα, όπου θα διεξαχθούν οι προκριματικοί γύροι. Ανάλογα με τους βαθμούς που θα συγκεντρώσουν οι διαγωνιζόμενες ομάδες, θα προκριθούν και στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος των πέντε αγωνιστικών. Στις τετράδες ανδρών οι δέκα (10) πρώτοι θα προκριθούν απευθείας, ενώ οι υπόλοιποι θα διαγωνισθούν ξανά, σε μια δεύτερη ευκαιρία, μήπως καταφέρουν μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών, για να πλαισιώσουν την εικοσάδα. 

            Στις προθέσεις μας είναι να γίνουν και 12 βαθμολογούμενα τουρνουά επίδειξης σε όλη την επικράτεια. Για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες των αγώνων θα ενημερωθείτε λίαν συντόμως.

 

Ποινές

 

            Αποβάλλεται από το πρωτάθλημα, με απόφαση της Ο.Ε., ομάδα που:

1. Συμμετείχε σε ομαδική βιαιοπραγία, ταυτόχρονη επίθεση έντονα προσβλητική, είτε φραστική είτε δια σωματικής επαφής, από δύο ή περισσότερους παίκτες ή του προπονητή κατά του επιδιαιτητή, των διαιτητών και της γραμματείας.

2. Με ενέργειες παικτών ή προπονητή ή εκπροσώπου της προσβάλλει βάναυσα το πρωτάθλημα.

3. Μηδενιστεί για οποιοδήποτε λόγο τρεις φορές στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.

4. Αποβάλλεται από το πρωτάθλημα αθλητής/τρια, προπονητής ή εκπρόσωπος ομάδας αν προσβάλλει βάναυσα με ενέργειες ή δημόσιες δηλώσεις του το πρωτάθλημα και τους εμπλεκόμενους σε αυτό.

 

Αθλητικός δικαστής

 

            Διορίζεται με απόφαση της ολομέλειας, ύστερα από πρόταση της Ο.Ε. Σε περίπτωση περισσοτέρων της μιας υποψηφιοτήτων, διεξάγεται μυστική ψηφοφορία και εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Αν η πρώτη ψηφοφορία δεν αναδείξει νικητή, γίνεται δεύτερη μεταξύ των δύο πρώτων.

            Ο Α.Δ. πρέπει να είναι πτυχιούχος Νομικής σχολής, δικηγόρος επαγγελματίας κατά προτίμηση και η θητεία του ακολουθεί τη θητεία των μελών της Ο.Ε.

            Οι αποφάσεις του Α.Δ. είναι άμεσα εκτελεστές και τελεσίδικες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με τη σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον των 3/5 των μελών της επιτροπής, επιτρέπεται επανεξέταση απόφασης του Α.Δ., αν κριθεί ότι έχουν προκύψει νέα δεδομένα.

            Σε περίπτωση καταγγελιών ή ενστάσεων, ο Α.Δ. δικαιούται να ζητήσει εγγράφως τις απόψεις των δύο μερών και μπορεί να καλέσει τους κατά την κρίση του ουσιώδεις μάρτυρες για κατάθεση.

            Ο Α.Δ. υποχρεούται να εκδίδει τις αποφάσεις του το αργότερο μέχρι την παραμονή της επόμενης αγωνιστικής. Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν καταστεί τούτο δυνατό, οι αναγραφόμενοι στο Φύλλο Αγώνα για παραβατική συμπεριφορά, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες της ομάδας τους, μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση.

           Επικοινωνία εκπροσώπων των ομάδων με τον Α.Δ. δεν επιτρέπεται. Ενστάσεις, διαμαρτυρίες, παράπονα κλπ. κατατίθενται μόνο στην Ο.Ε., η οποία αν το κρίνει σκόπιμο, ενημερώνει σχετικά τον Α.Δ.

          Η προκήρυξη ισχύει ως έχει μέχρι τέλους της περιόδου.

  

 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑGame Bonus Service Bonus
Km/h Bonus Km/h Bonus
80 0 80 0
81 1 81 0
82 3 82 0
83 6 83 0
84 10 84 0
85 15 85 0
86 21 86 0
87 28 87 0
88 36 88 0
89 45 89 0
90 55 90 0
91 66 91 0
92 78 92 0
93 91 93 1
94 105 94 3
95 120 95 6
96 136 96 10
97 153 97 15
98 171 98 21
99 190 99 28
100 210 100 36
101 231 101 45
102 253 102 55
103 276 103 66
104 300 104 78
105 325 105 91
106 351 106 105
107 378 107 120
108 406 108 136
109 435 109 153
110 465 110 171
111 496 111 190
112 528 112 210
113 561 113 231
114 595 114 253
115 630 115 276
116 666 116 300
117 703 117 325
118 741 118 351
119 780 119 378
120 820 120 406
121 861 121 435
122 903 122 465
123 946 123 496
124 990 124 528
125 1035 125 561
126 1081 126 595
127 1128 127 630
128 1176 128 666
129 1225 129 703
130 1275 130 741
131 1326 131 780
132 1378 132 820
133 1431 133 861
134 1485 134 903
135 1540 135 946
136 1596 136 990
137 1653 137 1035
138 1711 138 1081
139 1770 139 1128
140 1830 140 1176
141 1891 141 1225
142 1953 142 1275
143 2016 143 1326
144 2080 144 1378
145 2145 145 1431
146 2211 146 1485
147 2278 147 1540
148 2346 148 1596
149 2415 149 1653
150 2485 150 1711

 bonus-chart